Scroll Top

Over ons

Takaro (Maori voor ‘spelen’) maakt creatief en procesgericht muziekonderwijs mogelijk voor het basisonderwijs. Met Takaro gaan leerlingen zelf onderzoeken en ontdekken, zonder dat de uitkomst vooraf vast staat. Laat jij je verrassen door de creativiteit van kinderen?

Over Takaro

Kinderen zelf laten spelen met geluid, dat is het fundament van Takaro. Leerkrachten zien drempels bij het geven van creatief muziekonderwijs. Dat is wat ons betreft niet nodig. Takaro helpt leerkrachten bij het invullen van creatief muziekonderwijs.

Takaro verlaagt de drempel van het geven van muziekonderwijs en laat kinderen (weer) spelen met geluid. Vanuit ontdekken, creativiteit en verwondering start de muzikale ontwikkeling van kinderen.

3dheader

Ontstaan

Het eerste idee van Takaro is ontstaan in het Gelders Muzieklab. Cultuur Oost heeft de aanzet gegeven voor de ontwikkeling van het project met als doel om muziekonderwijs te initiëren dat draait om creativiteit, experimenteren, ontdekken en uiteindelijk zelf muziek maken.

Het boek ‘Als de muziek er al is’ van Suzan Lutke is het fundament onder Takaro. De centrale vraag die in dit boek gesteld wordt is: ‘wat gebeurt er als we er vanuit gaan dat de muziek al in kinderen opgesloten zit? Wat gebeurt er als de docent niet meer de muziek aan leert, maar leerlingen uitdaagt zichzelf muzikaal te ontwikkelen?’ Takaro biedt het speelveld voor de muziek die al in kinderen zit. Of je nog maar aan het begin van de ontwikkeling van muzikale skills staat, of al ver gevorderd bent, voor Takaro maakt dat niet uit, want de leerling bepaalt zelf welke vaardigheden het inzet om muziek te maken.

Missie

Alle kinderen bereiken met creatief muziekonderwijs, dat is onze missie. Takaro helpt leerkrachten in het basisonderwijs bij het organiseren van creatief muziekonderwijs. Muzikale kennis en vaardigheden zijn niet vereist, wel organisatie van de les, aandacht voor de leerling en waardering voor het leerproces.
Fantasie en creativiteit omzetten in klanken, patronen en verhalen vormt de basis. Takaro biedt een kader waarbinnen kinderen worden uitgedaagd om door middel van creativiteit deze vaardigheden in te zetten.